avatar_Аdmin

Моторни масла

Started by Аdmin, Dec 21, 2020, 11:17 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Аdmin

Dec 21, 2020, 11:17 PM Last Edit: Dec 21, 2020, 11:19 PM by Аdmin
Изминатава година морав да ја истражувам оваа област затоа што мојата сервисна книга е од 2007 година, а тоа е 1-2 години пред воведувањето на ACEA C4 (RN0720) стандардот наменет пред се за мотори со DPF/FAP филтри. Од таа причина на последниот мал сервис го употребив [ELF Evolution Full-Tech FE 5w-30] масло. Сепак, иако тоа е задоволително за мојот мотор иако во сервисната книга не е наведено поради годината на изработка, излезе дека добра опција може да се смета и [Liqui Moly Top Tec 4400 5W-30]. За детален преглед погледнете го [pdf] документот.

И двете масла ги задоволуваат ACEA C4/RN0720 и MB226.51 стандардите.

Ова се тестовите на двете масла што успеав да ги најдам на youtube:
Резултати од механичко оштетување/триење:
ELF Evolution Full-Tech FE 5w-30 2,92 - 2,80 = 0,12
Liqui Moly Top Tec 4400 5W-30 2,92 - 2,87 = 0,05

Аdmin

Сите што ги интересира какво моторно масло треба да употребат во своето возило и на колку време треба да го менуваат, ова е линк од ELF-TOTAL кој ви дава одговор на овие прашања. Важи за сите коли, не само за Renault.

https://total-dnk.lubricantadvisor.com/default.aspx?lang=eng&br=elf

🡱 🡳